Πλατεία Αμερικής

amerikasq

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Το πορτρέτο της μεταλλαγμένης και πλέον πολυπολιτισμικής Αθήνας, της ανοχής, της αποδοχής και της συνύπαρξης, μα και της αποφυγής των προσωπικών ευθυνών, ψάχνοντας τα εξιλαστήρια θύματα, στους ξένους, αποτελούν τον πυρήνα της Κυψελιώτικης « Πλατείας Αμερικής» αλλά και του ενδιαφέροντος του Γιάννη Σακαρίδη, τρία -και κάτι- χρόνια, μετά το θρίλερ μυστηρίου, το «Wild Duck».
Την « Πλατεία Αμερικής» δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις μόνο κοινωνικό δράμα, σάτιρα ή θρίλερ. Πρόκειται για « κράμα» και των τριών, σε ένα έργο εν μέρει εξωπραγματικό, το οποίο δεν αποφεύγει τα τεχνικά λάθη, αλλά διαθέτει απλοϊκά μεν αλλά εύστοχα υπονοήματα και αλληγορική χροιά, όπως επίσης καθαρή σκιαγράφηση χαρακτήρων και μια εξαίρετη ομάδα ηθοποιών, δοκιμασμένη σε παρόμοιους ρόλους. Ίσως αυτό, να μην είναι απόλυτα θετικό, βέβαια αυτός που ξεχωρίζει, είναι ο  Βασίλης Κουκαλάνι, που τον είδαμε και στην 10η Μέρα.

Στην πρώτη ταινία του Σακαρίδη, ανακαλύψαμε την κινηματογραφική του οξυδέρκεια, διαπιστώσαμε επίσης την αχίλλειο του πτέρνα. Ξεδίπλωσε επιτυχημένα τους γρίφους, διατήρησε για ώρα το σασπένς και ένωσε έξυπνα τις παράλληλες ιστορίες, ταυτόχρονα μεταπήδησε αδέξια από τη μια κατάσταση στην άλλη, ξεφεύγοντας με μιας, από την ουσία της ίδιας της ιστορίας.
Στην « Πλατεία Αμερικής», παραμένει εστιασμένος στην ιστορία του βιβλίου του Γιάννη Τσίρμπα« Η Βικτώρια δεν υπάρχει», βελτιώνει τις αδυναμίες της πρώτης του ταινίας, αλλά δεν αποφεύγει κάποιες άτεχνες αστοχίες( τρελά συμβάντα και εξωπραγματικές συμπτώσεις), οι οποίες ξεφεύγουν -χωρίς να το επιδιώκει- από το ρεαλισμό, αδυνατίζοντας το εγχείρημα του.
Ένα σκαλί πιο πάνω σε σχέση με το « Wild Duck».

Πλοκή: Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και η πορεία του ενός καθορίζεται από τον άλλο. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Εκεί, ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμο του. Η Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια, θέλει να καλύψει ένα παλιό tattoo και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), ένας απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία με τη 10χρονη κόρη του, απευθύνεται όπου μπορεί για να φύγει από τη χώρα. Όσο ο Νάκος καταστρώνει σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.

“ Πλατεία Αμερικής” από 23 Μαρτίου στους κινηματογράφους σε διανομή Feelgood

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

About the Author

Ιάκωβος Γωγάκης