Ένας Δράκος Έρχεται!

adragon2

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Οτιδήποτε υφολογικά γνώριμο είχαμε δει τα τελευταία δέκα χρόνια, για το ιρανικό σινεμά, αποσυντίθεται, από τον Μάνι Χαγκίγκι, εγγονό ενός πρωτεργάτη του κινηματογράφου μέσου , του Ιμπραχήμ Γκολεστάν.
Στο έργο αυτό, αποτάσσει τη γραμμική κλασική αφήγηση( στο πρότυπο του αείμνηστου Κιαροστάμι, των πρώτων του χρόνων), ανακαλεί τα φαντάσματά, τους θρύλους και τους «δράκους» της ιρανικής ιστορίας και προσπαθεί να εξιχνιάσει μια χαοτική υπόθεση και τα μυστήρια της, κατασκευάζοντας ένα ασυνήθιστο πολιτικό θρίλερ, με κινηματογράφηση, χάρμα οφθαλμών.
Η πλοκή λαμβάνει χώρα σε ένα μικρό νησί, το οποίο ανήκει στο Ιράν, ουσιαστικά είναι ένας ξερότοπος, όπου στέλνονταν πολιτικοί κρατούμενοι.
Η αντίστοιχη Μακρόνησος.
Το 1965, την ημέρα της δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράν, ένας πράκτορας της μυστικής αστυνομίας του Σάχη, συνοδευόμενος από έναν γεωλόγο και ένα ηχολήπτη, κατευθύνονται εκεί, για να διερευνήσουν μια περίεργη κατάσταση, την αυτοκτονία ενός αντιφρονούντα. Τα τρία πρόσωπα, αντιλαμβάνονται πως αυτός ο τόπος έχει πολλά μυστικά. Περίεργα συμβάντα έχουν συμβεί εκεί και προσπαθούν να τα ξεδιαλύνουν. Ανακαλύπτουν μέσα σε ένα παρατημένο και στοιχειωμένο πλοίο( σε μια έρημο), ένα νεκροταφείο ψυχών. Όταν κάποιος πεθαίνει, γίνεται σεισμός.
Ο Χαγκίγκι διατηρεί τον ίδιο χώρο, αλλά ξετυλίγει την ιστορία σε τρεις διαφορετικές περιόδους, παρόν, παρελθόν και ξανά παρόν, όπου η ανακάλυψη μιας βαλίτσας δίνει πολλές απαντήσεις.

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι, πως η ιστορία δεν θα γίνει απόλυτα κατανοητή από το κοινό, όπως δεν έγινε ούτε σε μας. Ο Χαγκίγκι, επιθυμεί διακαώς να διατηρεί τη σύγχυση,  και εδώ έγκειται η γοητεία της. Μας μεταφέρει στο περίπλοκο και ασταθές παρελθόν της χώρας, σαν όλο αυτό που βλέπουμε, να είναι ένα παραμύθι. Οι χαρακτήρες έχουν μια απροσδιόριστη φινέτσα, παραπλήσιοι με τις καρικατούρες του Χιλιανού Γιοντορόφσκι. Ο μυστηριώδης άνθρωπος με το καπέλο, ο βγαλμένος από φιλμ νουάρ ανακριτής, ο μουσάτος χίπης ηχολήπτης.
Τοποθετεί συνωμοσιολογικά ζιζάνια, καθ’ όλη την διάρκεια, ενώ παράλληλα, μας κάνει να αμφιβάλουμε για την αλήθεια των πραγμάτων, υπαινίσσεται το απροσδόκητο τέλος, διοχετεύει αλληγορικές αναφορές και για τη σημερινή πραγματικότητα, της ισλαμικής δημοκρατίας.
Εξόριστοι, αντιφρονούντες, πολιτικοί κρατούμενοι, θάνατοι, εξαφανίσεις, ανακρίσεις. Κάτι ελληνικό μας θυμίζει.
Αυτή η ταινία , παρά τα μπερδέματά της, είναι από μόνη της μια μεγάλη εμπειρία, πρωτόγνωρη και εμμέσως πλην σαφώς,καυστική για την εξουσία, τους «υποτελείς» της και για τους ανθρώπους με ηθική, όπως και οι τρεις ήρωες της.

“Ένας Δράκος Έρχεται!”  από την Πέμπτη 4 Μαίου στους Κινηματογράφους σε διανομή ΑΜΑ

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

About the Author

Ιάκωβος Γωγάκης